Cu alegerile europene terminate şi voturile numărate, se poate constata faptul că predicțiile relativ la creşterea în popularitate a partidelor de dreapta naționaliste şi eurosceptice s-a adeverit. Deşi EPP (creştin-democrații) şi-a păstrat poziția drept cel mai numeros partid din Parlament, câştigând chiar patru locuri în plus, partide ca S&D (socialiştii), sau Renew (liberalii) au ieşit în minus, cu 19 şi respectiv 29 de locuri pierdute, rămânând totuşi pe locurile al doilea şi al treilea la popularitate. ECR (conservatorii) şi ID (euroscepticii) sunt clar cei mai avantajați, cu 11 şi respectiv 15 locuri câştigate, în timp ce partidele verzi şi de stânga au pierdut 21 şi respectiv 5 din reprezentanții lor.

La nivel macro, schimbarea procentuală a balanței de putere din Parlament nu este masivă, în special când se iau în considerare rezultatele de la alegerile din 2019, când ID a avut o creştere mai mult decât dublă, de la 36 la 76 de deputați. Suma actuală a fost de asemenea afectată de eliminarea din alianță a AfD din cauza unor neînțelegeri, motiv pentru care parlamentarii partidului german participă din acest an drept membri neataşați ai Parlamentului European. Nu se poate nega totuşi creşterea în popularitate a euroscepticismului în cadrul UE, mai ales când sunt analizate rezultatele alegerilor la nivel național. Partidul de dreapta Fratelli d’Italia, care conduce țara din 2022 a obținut controlul asupra 28,8% din delegați, cel mai mare procent dintre partidele italiene. Anterior menționatul AfD este pe al doilea loc în Germania, cu 15,89%, în timp ce CDU/CSU sunt în continuare primii, cu 30,02%. Fidesz, ca de obicei, a obținut majoritatea în Ungaria cu 52,56% din voturi, în timp ce anterior majoritarul PiS din Polonia a obținut votul a 36,2% din public, la distanță foarte mică de partidul care este actualmente la guvernare, PO, care a obținut 37,1%.

Cea mai mare răsturnare de forțe a avut însă loc în Franța, unde partidul Rassemblement National al lui Marine le Pen a fost cel mai votat, cu 31,37% din voturi, când după alegerile din 2019 controlase exact acelaşi număr de deputați ca alianța Renaissance – Mouvement démocrate, care în prezent a fost redusă la 14,6% din delegații Franței la Bruxelles. Drept consecință, preşedintele Emmanuel Macron, care are baza de putere predominant în partidul Renaissance, a anunțat organizarea unor noi alegeri legislative pe 30 iunie, la trei ani înainte de termenul standard. Această creştere a popularității partidelor eurosceptice de dreapta a fost mai puțin remarcată în celelate state europene, unde astfel de organizații au obținut câteva locuri, fără a câştiga însă procente semnificative din voturile cetățenilor. Ținând însă cont de faptul că Franța, Germania, Italia şi Polonia sunt printre țările-membre cu cele mai puternice economii şi cel mai mare număr de oameni, nou găsita popularitate a acestor mişcări semnifică schimbarea semnificativă a curentelor de opinie printre cetățenii responsabili de întreținerea „motoarelor” UE, semnalând o posibilă schimbare a dinamicii în interiorul Uniunii.

Sursa foto: David Iliff

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.