România a început demersurile pentru achiziționarea celei de-a doua escadrile de avioane de vânătoare F-16 Fightning Falcon, potrivit Defense România.
Anul acesta s-au împlinit 5 ani de la intrarea aeronavelor F-16 Fighting Falcon în serviciul Forțelor Aeriene Române, flota actuală fiind întregită prin livrarea, în luna martie 2021, a celei de-a 17-a aeronave.
Țara noastră s-a angajat să opereze trei escadrile de avioane de vânătoare.
Avioanele F-16 pe care România le-a achiziționat și care completează prima escadrilă sunt din Portugalia și sunt second hand.
Avioanele sunt în configurația M.5.2R iar resursa lor de viață e la jumătate. Toate aparatele vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare care va fi efectuată la Aerostar Bacău. Industria noastră de apărare va moderniza F-urile la o configurație superioară, respectiv M.6.X.
Punctul final al programului va fi F-35
Șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene, a căror comandant de formație a fost comandor Mihăiță Marin, au survolat Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale.
General de brigadă Constantin Spînu, Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice, a precizat la Televiziunea Române că țara noastră a început demersurile pentru achiziționarea următoarei escadrile.
„F-16 e avionul de bază al multor aviații militare din NATO. (…) Vom continua dotarea cu aeronave F-16. Demersurile sunt începute pentru a doua escadrilă, chiar și pentru a treia. Punctul final al acestui program de înzestrare sunt aeronavele de generația a V-a F-35. F-16 este o aeronavă de tranziție pentru acest program”, a precizat generalul de brigadă.
Potrivit declarațiilor făcute în vara acestui an de șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, România se va îndrepta spre avioane de generația a V-a începând din 2030.
Programul „Avion multirol al Forțelor Aeriene” are ca obiectiv înzestrarea Forţelor Aeriene cu avioane care să asigure îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia naţională de apărare, misiunilor ce revin Forţelor Aeriene Române pentru apărarea teritoriului naţional pe timp de pace, în situaţii de criză şi război, precum şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul NATO/UE – contribuţia naţională la apărarea colectivă.
Sursă foto: Getty Images