Indiferent de deznodământul războiului din Ucraina, pentru România vor veni noi vremuri grele. Într-un interviu pentru „Adevărul”, analistul geopolitic Alina Achim-Inayeh avertizează că incertitudinile și tensiunile vor continua chiar și în cazul unei victorii totale asupra Rusiei, conform adevarul.ro.

Războiul declanșat prin invadarea Ucrainei de către trupele Federației Ruse la 24 februarie 2021 este departe de un deznodământ, iar veștile de pe front nu sunt cele mai bune. O victorie a Rusiei ar echivala în mare măsură cu noi probleme pentru toate țările din Estul Europei, cu precădere pentru vecinii Rusiei, însă garanții cu privire la stabilitatea acestei zone nu există nici măcar în cazul în care Moscova ar fi obligată să se recunoască învinsă. O spune analistul geopolitic Alina Achim-Inayeh, care avertizează că vor urma ani tulburi, marcați de incertitudini, mai cu seamă pentru țările din regiunea Mării Negre, inclusiv pentru România.

Instabilitate și tensiuni în oricare scenariu

Alina Achim-Inayeh a explicat de ce nici măcar în cazul în care Federația Rusă va suferi o înfrângere totală nu va exista liniște în zonă.

Sunt foarte multe scenarii. O victorie absolută a Ucrainei, ceea ce înseamnă eliberarea întregii țări, inclusiv Crimeea, ar duce la o Rusie cu foarte mari frământări interne. Probabil că ar duce la dispariția lui Putin cel puțin de pe scenă politică, dar dispariția lui Putin nu înseamnă neapărat venirea la putere a unui democrat, ba dimpotrivă. Mie mi-e foarte teamă că dispariția în aceste condiții a lui Putin ar duce la venirea la putere a cuiva și mai revanșard, și mai doritor de război. Vom avea în coasta noastră o Rusie atât de frământată de tulburări interne și mișcări politice care n-ar duce sub niciun fel de formă la stabilitate”, avertizează experta.

În plus, spune ea, situația ar semăna izbitor cu cea de după Primul Război Mondial, când Germania, țară zdrobită de trupele franco-britanice, a declanșat ulterior al Doilea Război Mondial.

„O pace încheiată în condițiile unei victorii absolute a Ucrainei ar duce la o Rusie asemănătoare cu Germania după Al Doilea Război Mondial. O Rusie frustrată, o Rusie care nu va accepta situația și nu va sta liniștită acceptând umilirea. O astfel de pace nu va putea fi stabilă, de durată, și nu ar face decât să ducă la o Rusie care se poate regrupa și ar lua-o de la capăt”, este semnalul de alarmă tras de Alina Achim-Inayeh.

Evident, lucrurile ar putea să stea și mai rău în cazul în care Rusia ar câștiga războiul din Ucraina. Chiar dacă nu ar invada alte țări, Rusia ar pune o presiune uriașă asupra lor, așa cum a făcut fosta URSS în perioada interbelică.

„În toate scenariile pe care mi le pot închipui, mergând de la victoria absolută a Ucrainei, victoria parțială a Ucrainei, victoria absolută a Rusiei, victoria parțială a Rusiei, oricare definiții, plus minus Crimeea, orice fel de scenarii putem rula, niciunul dintre aceste scenarii nu mă duce cu gândul la o pace durabilă, așa cum nici trecutul istoric nu mă duce cu gândul la asta. Din contră, mă duce cu gândul la o perioada de instabilitate în zonă, care va afecta cel puțin zona Mării Negre, asta ca să nu ajungem la discuția cu gurile Dunării, care va afecta și mai mult România“, arată analista.

În acest context, România trebuie să se pregătească pentru o perioadă complicată. Asta nu înseamnă un atac militar al Rusiei asupra României, ci șicane și chiar anumite forme de război hibrid, așa cum de altfel se duce și în acest moment între țările NATO și Moscova.

În primul rând trebuie să ne uităm foarte atent la agenda noastră de securitate și la interesele noastre de securitate, la granița foarte lungă pe care o avem cu Ucraina, la gurile Dunării, la posibilitatea deloc dorită de a deveni vecini cu Rusia. Să ne uităm apoi la Marea Neagră care este vraiște, a cărei securitate este la cel mai scăzut nivel după Al Doilea Război Mondial încoace. Deci avem interese de securitate pe care trebuie să le luăm serios în considerare și să ne pregătim pentru ele, să ni le urmăm”, mai spune experta.

În același timp, România va trebui să se implice direct în reconstrucția Ucrainei și să își ajute vecina din Nord, dar fără a-și neglija propriile priorități pe plan economic și politic. Asta echivalează cu relații cât mai bune cu Kievul și cu continuarea acordării unui sprijin pentru refugiații ucraineni și o susținere pentru statul vecin din Nordul României.

Cine este Alina Achim-Inayeh

Analistul geopolitic Alina Achim-Inayeh este consilier al președintelui German Marshall Fund (GMF) la nivel global, unul dintre cele mai apreciate think-tank-uri americane în domeniul politicilor publice. Totodată, Achim e director Black Sea Trust, din cadrul GMF, care are ca scop dezvoltarea de politici publice pentru promovarea democrației, a securității și prosperității în regiunea Mării Negre. Anterior a condus biroul din România al GMF, iar înainte de asta a fost directorul biroului Freedom House din Ucraina şi al biroului National Democratic Institute din Rusia.

Foto: politico.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.