Recent, reprezentanții republicani Mike Rogers și Mike Turner l-au îndeamnat pe președintele american Joe Biden să înarmeze în continuare Ucraina și să „intensifice prezență militară americană în Marea Neagră” ca un avertisment la o posibilă nouă invazie din partea forțelor ruse, anunță Defense News.
„Odată cu mișcările de trupe recente ale forțelor ruse la granița cu Ucraina, îndemnăm administrația dumneavoastră să ia măsuri imediate și rapide pentru a oferi sprijin Ucrainei sub formă de informații și arme”, au declarat vineri Rogers, din Alabama, și Turner, din Ohio, într-o scrisoare către Biden, care a intrat în posesia jurinaliștilor de la Defense News.
„De asemenea, îndemnăm administrația dumneavoastră să desfășoare o prezență militară americană în Marea Neagră pentru a descuraja o invazie rusă”, se spune în scrisoare, adăugând că administrația lui Biden „nu poate ignora amenințarea continuă a Rusiei la adresa dreptului internațional și a suveranității teritoriale a Ucrainei”.
„În plus, vă îndemnăm să luați în considerare imediat o prezență și o poziție militară adecvată a SUA în regiune și să inițiați activități adecvate de schimb de informații între SUA și Ucraina pentru a preveni escaladarea în continuare a situației”, mai spun cei doi republicani.
Apelul vine în timp ce Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat miercuri că există 90.000 de soldați ruși dislocați la granița cu Ucraina și în zonele controlate de rebeli din estul Ucrainei. Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, o acumulare de unități de blindate, tancuri și artilerie autopropulsată.
„Rusia a desfășurat și a construit periodic trupe pentru a menține tensiunile în regiune și pentru a exercita presiuni politice asupra țărilor vecine”, a spus ministerul.
Ucraina și România au solicitat săptămâna trecută Congresului aliaților occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră pentru a contracara militarizarea regiunii de către Rusia.
În luna octombrie, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat România, aliată NATO, precum şi Ucraina şi Georgia, care doresc să adere la Alianţă, în cadrul unei vizite prin care a dorit să reasigure aliaţii şi să le ceară să colaboreze în zona Mării Negre. În timpul vizitei sale, care s-a încheiat la sediul NATO, de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri privind sporirea pezenţei militare la Marea Neagră. „Nu vor apărea modificări ale capacităţii noastre operaţionale sau ale poziţiei noastre de descurajare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth. „Operăm în Marea Neagră şi alte numeroase zone din întreaga regiune în regim obişnuit, care face parte din angajamentul nostru către aliaţii şi partenerii noştri NATO.”
Sursă foto: AFP