Haosul online provocat de o știre aparent falsă despre presupusul „psihiatru” al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a împrăștiat rapid, dezvăluindu-se, într-un final, că era doar o ficțiune creată de inteligența artificială. Acest incident reprezintă doar vârful aisbergului în ceea ce privește problema știrilor false generate de tehnologia de ultimă generație.

Conform cercetărilor, sute de site-uri web produc știri false, folosind instrumente avansate de inteligență artificială pentru a le disemina sub masca informațiilor autentice. Aceste site-uri nu mai depind de o echipă de scriitori, ci se bazează pe algoritmi pentru a genera rapid și ieftin conținut, dificil de distins de informațiile reale. În ultimele luni, au apărut sute de astfel de site-uri care imită instituții de știri, propagând narațiuni false despre diverse subiecte, de la politicieni la războaie.

Acest fenomen este deosebit de alarmant, mai ales în contextul alegerilor din 2024 din România, SUA și alte țări din întreaga lume. Un articol intitulat „Psihiatrul premierului israelian se sinucide” a declanșat panică în online după ce a fost publicat pe Global Village Space, o publicație digitală pakistaneză. Cu toate acestea, o analiză a dezvăluit că afirmațiile din articol nu aveau nicio bază, fiind inspirate dintr-un articol satiric din 2010. Folosirea ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, pentru a rescrie articolul original a produs un rezultat similar cu cel de pe Global Village Space.

Consumatorii obișnuiți de știri pot fi ușor înșelați, crezând că aceste site-uri sunt surse de informații legitime. Narațiunile false pot influența opiniile și deciziile politice, erodând încrederea în mass-media tradițională și alimentând dezinformarea.

În plus, publicitatea programatică generează venituri pentru site-urile care răspândesc știri false, iar propaganda generată de AI poate fi folosită de guverne pentru a promova propriile agende. Utilizarea AI pentru a crea conținut de tip clickbait aduce, de asemenea, venituri din publicitate.

Este crucial să fim conștienți de existența știrilor false generate de AI și să verificăm întotdeauna sursele de informații. Creșterea dezinformării generată de AI reprezintă o problemă gravă care necesită o atenție sporită și o acțiune concertată din partea societății.

Sursă foto: bloomberg.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.